Wat is een goed bedrag voor outplacement in je vso?

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Bijna niemand vind het leuk om met een vaststellingsovereenkomst (vso) afscheid te nemen van zijn of haar baan. Natuurlijk, je hóeft niet in te stemmen met een vso, maar wat is je voorland als je het niet doet? Je werkgever is je liever kwijt dan rijk, je carrière zit op slot en je staat toch […] Verder lezen »

Ik kan toch niet ‘zomaar’ ontslagen worden?

Gepubliceerd op 31 januari 2023

Als u outplacement doet, is dat vrijwel altijd omdat u net ontslagen bent of binnenkort ontslagen wordt. De eerste reactie na de aankondiging van ontslag is er vaak eentje van schrik: “Ik kan toch niet ‘zomaar’ ontslagen worden?” In principe klopt dat. U wordt in Nederland nooit ‘zomaar’ ontslagen. Aan uw ontslag ligt altijd een […] Verder lezen »

Re-integratie na ziekte: hoe ga je weer aan de slag?

Gepubliceerd op 8 september 2022

re-integratie

Vroeger ging iedereen die enigszins langdurig ziek was in de WAO. Zowel voor werknemers als werkgevers was dit aantrekkelijk: werknemers behielden 80% van hun laatste loon en werkgevers kwamen makkelijk van mensen af in een tijd dat ontslag nog veel lastiger was dan nu. Sinds de invoering van de WIA (Wet werk en inkomen naar […] Verder lezen »

Wat zeg je over je ziekte bij sollicitaties?

Gepubliceerd op 4 mei 2022

Sollicitatiegesprek

Wanneer je een ziekte of aandoening hebt en op zoek gaat naar een andere baan, is er één vraag die je jezelf telkens zult stellen: wat zeg je tijdens een sollicitatiegesprek over je ziekte? Er is geen speciale wet die voorschrijft wat sollicitanten wel en niet moeten vertellen bij een sollicitatiegesprek. De regels die gelden […] Verder lezen »

Help! Mijn werkgever betaalt de transitievergoeding niet uit!

Gepubliceerd op 22 juli 2021

wees op tijd voor je transitievergoeding

Altijd makkelijk voor klein onderhoud aan je auto: KwikFit. Een snelle bandenwissel, accu vervangen of olie bijvullen, het kan er allemaal en het kost weinig. Maar de werkgever KwikFit houdt zich niet aan de wet en zegt dat zonder blikken of blozen tegen de raadsheren van het gerechtshof in Den Haag, bleek een paar jaar […] Verder lezen »

Wat is re-integratie derde spoor?

Gepubliceerd op 5 oktober 2020

Werk in uitvoering

Als u na (bijna) twee jaar ziekte nog niet beter bent, dan ontvangt u een brief van het UWV met daarin een oproep voor een zgn. WIA-keuring. Als het UWV van mening is dat u nog een ‘restverdiencapaciteit’ hebt, of dat de arbeidsongeschiktheid van tijdelijke aard is, dan krijgt u een zgn. WGA-uitkering (Werkhervatting gedeeltelijk […] Verder lezen »

Spring eruit met je sollicitatiebrief

Gepubliceerd op 5 januari 2020

Omslag van 'Spring eruit met je sollicitatiebrief'

Een paar jaar geleden alweer verscheen de (voorlopig) laatste druk van mijn boek “Spring eruit met je sollicitatiebrief”. Regelmatig kwamen er reacties binnen, zowel op Bol.com als rechtstreeks in mijn mailbox. “Vlot leesbaar”, hoorde ik veel. “Handig en nuttig” was een andere. Maar een hele leuke was ook: “Toen ik de titel las dacht ik […] Verder lezen »

Van ontslag tot en met een nieuwe baan

Gepubliceerd op 30 september 2019

De meeste mensen horen voor het eerst van outplacement tijdens hun ontslaggesprek. Da’s geen fijn moment en daarom staan sommige mensen er aanvankelijk ook een beetje huiverig tegenover. Want als u outplacement aanvaardt lijkt het een beetje alsof u uw ontslag aanvaardt en dat voelt in de meeste gevallen niet goed. Toch kan het de […] Verder lezen »

Solliciteren: leer van anderen

Gepubliceerd op 20 oktober 2018

Solliciteren - leer van anderen

Vooral als je lang niet meer gesolliciteerd hebt, is het zoeken naar een nieuwe baan knap ingewikkeld. Vooral psychisch is het belastend; je krijgt te maken met gevoelens van onzekerheid die door bijna onvermijdelijke afwijzingen alleen maar versterkt worden. Soms wordt een beroep gedaan op vaardigheden (taal, jezelf aanprijzen) die je weinig gebruikt of ontwikkeld […] Verder lezen »

Wat kun je zelf vragen tijdens je sollicitatiegesprek?

Gepubliceerd op 20 september 2017

Sollicitatiegesprek

Als je naar een sollicitatiegesprek gaat, weet je zeker dat er aan jou vragen gesteld zullen gaan worden. In boeken en op internet kun je veel lezen over wat men zoals van een sollicitant wil weten. Je kunt er ook voorbeeldvragen vinden die recruiters mogelijk aan jou gaan stellen, zoals op de pagina over het […] Verder lezen »

Hoe wordt een automonteur wijnhandelaar?

Gepubliceerd op 30 mei 2017

wijnhandelaar

Vaak willen mensen die outplacement doen zo snel mogelijk een nieuwe baan, liefst hetzelfde werk. Dat is immers wat ze gewend zijn, wat hun vak is en wat ze vaak al jaren doen. Hoe korter de periode van werkloosheid, hoe liever en hoe meer het werk lijkt op wat ze al deden, hoe beter. Toch is […] Verder lezen »

Ik begrijp niets van mijn ontslag …

Gepubliceerd op 14 februari 2017

Onbegrip na ontslag

In zijn boek “The Rules of Work” schat schrijver Richard Templar het aantal mensen dat wordt ontslagen omdat ze zich niet hebben kunnen aanpassen aan de bedrijfscultuur op 70%. Dat wil zeggen dat zeven van de tien ontslagen plaatsvinden omdat mensen niet passen binnen het bedrijf en slechts drie van de tien door hun slechte prestaties. […] Verder lezen »

Ik ben te verlegen …

Gepubliceerd op 11 mei 2016

Als je tips leest over het vinden van een baan komt vaak het belang van contact leggen en vragen stellen naar voren. Maar het gaat eigenlijk nooit over de drempels die mensen daarvoor moeten overwinnen. Verlegenheid lijkt wel het taboe van onze tijd. Toch hebben veel mensen moeite met het leggen van contacten. Ben jij […] Verder lezen »

Transitievergoeding. Cashen of coachen?

Gepubliceerd op 20 januari 2016

transitievergoeding

Sinds ruim een half jaar is de transitievergoeding gemeengoed in Nederland. Kreeg je voorheen bij gedwongen ontslag vaak een ontslagvergoeding mee, nu heet dat transitievergoeding. Werknemers krijgen nu vaker een vergoeding toegekend en de regels over de hoogte ervan zijn duidelijker. Wil je weten hoeveel je minimaal krijgt? Daarover kun je meer lezen op deze […] Verder lezen »

Betekent outplacement wachten op een nieuwe baan?

Gepubliceerd op 3 november 2015

Bij het horen van het woord ‘outplacement’ denken veel mensen aan buiten (out) en plaatsing (placement). Dat is bijna hetzelfde als ontslag. Sommigen denken ook aan plaatsing bij een andere werkgever en menen dat ze zelf niet veel hoeven te doen. Beide interpretaties zijn, hoewel begrijpelijk, niet juist. Bij outplacement is het de bedoeling ergens […] Verder lezen »

De beste tegenslag van je leven

Gepubliceerd op 9 juni 2015

Ontslagbrief ontvangen

Ontslag. Een tegenslag van jewelste. Alleen al de gedachte eraan doet menigeen beven. Het verlies van baan, inkomen, auto …. onzekerheid over je carrière en statusverlies. Onvrijwillig en vooral onverwacht ontslag is een rotmoment in je leven. To say the least … Als je de eerste klap te boven bent ga je wellicht wat lezen […] Verder lezen »

AIDA voor je sollicitatiebrief

Gepubliceerd op 10 maart 2015

AIDA

Wat heeft Verdi in hemelsnaam te maken met sollicitatiebrieven? Nee, AIDA heeft hier niets te maken met de beroemde Italiaanse componist of met opera. AIDA is een marketingmodel met vier belangrijke aandachtspunten om je te helpen effectief iets aan de man te brengen. En omdat solliciteren ook een proces is waarin een ‘deal’ gesloten wordt, […] Verder lezen »

Boos op de baas

Gepubliceerd op 11 december 2014

boze baas

Ontslag voelt vaak onrechtvaardig. Toch krijgen steeds meer mensen ermee te maken. De arbeidsmarkt verandert, bedrijven komen en gaan, krimpen en groeien, sneller dan vroeger. Het ontslagrecht wordt flexibeler. Maar wat vooral verandert is het denken over werk: een baan is niet langer “voor het leven”. De verandering van een baan voor het leven naar […] Verder lezen »

Een stapje terug?

Gepubliceerd op 17 september 2014

Ontslagen worden is vaak traumatisch. Niet zelden hebben ontslagen mensen al een speldje voor 12,5 of zelfs 25 jaar trouwe dienst op zak. Met enige trots vertel je in de kantine dat je laatste ziektedag ergens begin vorig decennium was, toen de Twin Towers nog rechtop stonden en Pim Fortuyn nog leefde. En dan toch […] Verder lezen »

Bekende site, nieuw uiterlijk

Gepubliceerd op 3 april 2014

Emergion gaf sinds halverwege vorig decennium een drietal sites uit die veel op elkaar leken: Loopbaanadviesbureaus.nl, Reintegratie-bureaus.nl (v/h IRO-inzicht.nl) en Outplacementbureaus.nl. De sites hadden de vorm van een startpagina, maar dan wat mooier qua ontwerp en kleurstelling. Dat was niet meer helemaal van deze tijd. Begin vorig jaar en begin dit jaar wijzigden achtereenvolgens Loopbaanadviesbureaus.nl en […] Verder lezen »